Constanţa se află pe locul al treilea în topul judeţelor din România cu cele mai multe debranşări de la sistemul centralizat de încălzire în 2014, peste 2.500* de familii optând pentru un sistem individual de încălzire a locuinţei, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România.

Catalin Draguleanu,Country Manager Ariston Thermo Romania „Ultimii ani au adus debranşări masive de la sistemul centralizat de încălzire din judeţul Constanţa. Astfel, în ultimii 5 ani, începând cu luna ianuarie 2010 şi până în decembrie 2014, peste 7.000* de familii au optat pentru un sistem individual de încălzire. Din acest total, numai anul trecut au fost realizate peste 2.500 de debranşări, cu aproape 30% mai multe faţă de anul 2013”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, liderul pieţei de profil.

Acesta a subliniat, de asemenea, că din numărul total de debranşări raportate în 2014 în întreg judeţul, Municipiul Constanţa reprezintă o pondere de 70%. Astfel, peste 1.700 de familii din acest oraş au optat pentru deconectarea de la RADET anul trecut.

Raportat la situaţia din ultimii 12 ani, analiza Ariston Thermo România arată că, din 2002 şi până în 2014, circa 15% dintre apartamentele branşate la sistemul centralizat de încălzire din judeţul Constanţa au fost debranşate. Astfel, dacă, în 2002, CET-urile locale aveau peste 118.900* de abonaţi, la finele lui 2014 doar 104.100* se mai regăsesc pe listele de clienţi, potrivit datelor ANRSC centralizate de Ariston Thermo România.

Analizele Ariston mai arată că, deşi în multe alte judeţe din ţară debranşările au fost peste 80% sau chiar de 100%, în Constanţa procentul este mai scăzut deoarece infrastructura reţelei de gaze s-a extins doar în ultimii ani şi, până în acest moment, cea mai mare parte a familiilor nu aveau alterantivă la sistemul centralizat.

Ariston_Genus Premium Evo

„Principalele cauze ce au determinat tot mai multe familii din judeţ să opteze pentru debranşare au fost creşterea preţului la energia termică din ultimii 5 ani, problemele CET-urilor şi facturile mari”, a mai spus Cătălin Drăguleanu. Acesta a subliniat că, potrivit datelor ANRSC, circa 80% din totalul locuinţelor branşate la CET-uri sunt din Municipiul Constanţa, astfel locuitorii din acest oraş sunt cei mai afectaţi de problemele enumerate.

În ceea ce priveşte preţul Gcal, ultimii 5 ani au adus creşteri importante mai ales pentru locuitorii din Constanţa. Astfel, în 2009 preţul de facturare al Gcal către populaţie era de 119 de lei, însă la finele lui 2014 aceasta a ajuns la 360 de lei, fiind astfel raporată o creştere cu peste 200%.

„Cu toate că în iarna aceasta municipalitatea a luat decizia de a mări subvenţia şi a scădea preţul de facturare al Gcal la 310 lei, tot se poate observa o creştere cu 160% faţă de 2009”, a mai spus reprezentantul companiei.

Cătălin Drăguleanu a subliniat, de asemenea, că informaţiile din piaţă arată că tot mai mulţi constănţeni preferă să aleagă instalarea unei centrale termice pe gaz, motiv ce a dus la o creştere a cererilor privind branşarea la reţeaua de gaz.

Investiţia în centrala termică poate fi recuperată în 3 ani

 “Situaţia din judeţ, dar mai ales din Municipiul Constanţa, ne determină să previzionăm o creştere tot mai mare a debranşărilor. În plus, tot mai multe persoane au început să înţeleagă beneficiile instalării unui sistem propriu de încălzire. Astfel, dincolo de confortul adus de un astfel de sistem şi de posibilitatea de a avea control asupra perioadelor în care se doreşte încălzirea locuinţei, reducerea costurilor este cea mai importantă”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Potrivit afirmaţiilor sale, investiţia medie într-o instalaţie cu centrală termică pe gaz este cuprinsă între 6.600  – 8.000 lei, diferind în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj), sau de modelul de echipamente alese.  În plus, o economie reală la factura de gaz poate fi realizată prin instalarea unei centrale termice în condensare care are un randament de până la 108% oferind o reducere a consumului de gaz de până la 35% în comparaţie cu o centrală convenţională. Acest tip de centrală reprezintă o inovaţie tehnologică aplicată generatoarelor de căldură, fiind mult mai performantă comparativ cu un model de centrală convenţională.

„În funcţie de tipul de centrală ales – convenţională sau în condensare – investiţia, în cazul unui apartament de 2 camere cu o suprafaţă de 60 mp în Constanţa, poate fi recuperată în cca. 3 ani, în condiţiile menţinerii costului actual al Gcal furnizate de RADET”, a subliniat Cătălin Drăguleanu.

Ce economii aduce pentru un constănţean instalarea unei centrale termice?

În ceea ce priveşte reducerea costurilor lunare, centrala termică pe gaz este în acest moment cea mai ieftină alternativă. Astfel, dacă pentru gigacaloria primită de la RADET un constănţean plăteşte 310 lei, iar pentru cea produsă de o centrală termică electrică – 553 de lei, în cazul unei centrale termice pe gaz costul ajunge la doar 175 de lei.

Astfel, potrivit calculelor Ariston, un constănţean ce a ales debranşarea unui apartament de 2 camere (60mp) poate economisi într-un an, la plata facturilor, peste 1.600 lei dacă alege instalarea unei centrale termice pe gaz. 

Tip de încălzire ales

Cost anual (lei)*

Gaz – centrală termică convenţională

2.031 lei

Gaz – centrală termică în condensare

1.641 lei

Sistem centralizat**

3.303 lei

Electricitate – centrală termică electrică

5.894 lei

* Estimarea de cost anual pentru producere de apă caldă şi căldură pt. un apartament de 2 camere (60 mp)

**A fost luat în calcul costul actual de furnizare al Gcal – 310 lei/Gcal

*) s-au avut în vedere numărul de locuinţe conectate la sistemul centralizat conform recensământului din 2002 şi datele privind locuinţele conectate la sistemul centralizat de încălzire în lunile de referinţă, conform ANRSC.

 # # #

 Despre Ariston Thermo România

 Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaţional în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

 Angajamentul Ariston Thermo privind eficienţa energetică este exprimat prin lansarea constantă de noi soluţii bazate pe surse regenerabile de energie, cum ar fi sistemele solare și pompele de căldură, precum și prin îmbunătățirea eficienței produselor tradiționale (boilere sau centrale termice), dar şi prin investițiile în noi proiecte.

 Portofoliul de produse Ariston Thermo România este compus din centrale termice murale şi de pardoseală, convenţionale şi în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux şi Rendamax, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat şi panouri solare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.