3 iunie, Ziua Mondială a Bicicletei. Bicicletele pot fi o soluție la provocările recuperării post-COVID? Mai multe state UE au inclus în planurile naționale de redresare și reziliență, obiective concrete privind ciclismul

0
401

Bicicleta este una dintre cele mai importante invenții din istoria lumii. Oferă milioanelor de oameni un mijloc de transport cu costuri zero. Este practic, fiabil și te ajută să rămâi sănătos. Ziua Mondială a Bicicletei este o încercare a Națiunilor Unite de a recunoaște vitalitatea bicicletelor în întreaga lume. Bicicletele pot fi o soluție la provocările recuperării post-COVID-19? Țările membre europene ale Organizației Națiunilor Unite au creat recent un grup de lucru pentru a duce mai departe această întrebare și a discuta modalități de a face mobilitatea post-COVID-19 mai ecologică, sănătoasă și durabilă.

Planurile naționale de redresare și reziliență prezentate de multe țări își definesc acum în mod concret cheltuielile propuse pentru ciclism.

De exemplu, Cehia a anunțat 23 de milioane de euro pentru îmbunătățirea siguranței utilizatorilor vulnerabili de drumuri. Danemarca a alocat 70 de milioane de euro pentru infrastructura pentru biciclete și schemele de subvenționare a bicicletelor pentru municipalități. Ungaria a inclus 411 milioane de euro pentru „Dezvoltarea rețelelor regionale de transport”, care include rute pentru biciclete conforme cu EuroVelo (260 km) și un pod lung de 950 de metri peste Dunăre cu piste pentru biciclete. Letonia și-a confirmat angajamentul de a îmbunătăți infrastructura de ciclism cu o investiție de 34,5 milioane euro. Slovacia și-a mărit investițiile în ciclism cu 5 milioane de euro de la proiectul anterior, redirecționând 105,1 milioane de euro pentru „sprijinirea transportului cu bicicleta”, stabilind în același timp obiective specifice și punând accent pe infrastructura sigură pentru biciclete separate în zonele urbane și extraurbane.

Ciclismul este un mod ecologic, sigur și sănătos de a călători oriunde. Mersul pe bicicletă poate salva vieți, îmbunătățește mediul și poate contribui la reducerea sărăciei.

Ziua bicicletei în România

Ziua de 3 iunie a devenit oficial Ziua națională a bicicletei, după ce, în noiembrie 2020, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de 21 de senatori și deputați UDMR.

„Se declară ziua de 3 iunie – Ziua naţională a bicicletei. Ziua naţională a bicicletei poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau sportiv, consacrate informării şi conştientizării beneficiilor oferite de mersul pe bicicletă”, prevede legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Citește mai mult: stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.