muzeul-callatisMuzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, din cadrul Complexului Cultural „Callatis”, organizează vineri, 16 septembrie 2016, ora 12.00, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, o expoziție temporară având ca temă „Valorificarea patrimoniului cultural național într-un spațiu multietnic”.

Evenimentul cultural se înscrie în tema generală europeană „Patrimoniul și comunitățile”, sub care se desfășoară, în această lună, evenimentele din cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Tema stabilită în România, pentru acst an, în care se organizează cea de-a XXIV-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului, este: „Rolul determinant al comunităților locale în activitatea de definire și protejare a patrimoniului local”.

Specialiștii muzeului callatian vor prezenta publicului vizitator o parte dintre artefactele descoperite, în timpul cercetărilor arheologice sistematice sau preventive, în zona orașului Mangalia. Expoziția temporară cuprinde: fragmente ceramice și vase întregi (decorate și smălțuite), pipe, inele, accele (monezi), catarame și altele, datate în perioadele medievală, modernă și contemporană.

De asemenea, expoziția mai cuprinde și fotografii ale orașului Mangalia din prima jumătate a secolului al XX-lea, precum și imagini din timpul cercetărilor arheologice. În cadrul activității vor fi prezentate și costume tradiționale tătărești.

Participanții la eveniment vor beneficia atât de intrare gratuită, cât și de ghidaj gratuit și pentru expoziția permanentă a muzeului. Expoziția temporară va rămâne deschisă timp de trei luni.