În data de 23.02.2012 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul executării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, au ridicat în vederea confiscării aproximativ 500 kilograme peşte transportate fără documente de provenienţă şi 36 de unelte de pescuit interzise de lege.

Poliţiştii de frontieră au verificat, în jurul orei 09.30, pe comunicaţia Limanu – Mangalia un autoturism marca Volkswagen, înmatriculat în R. Bulgaria, în care se aflau B.G. de 45 ani şi I.C. de 42 ani, ambii domiciliaţi în municipiul Mangalia.

În urma controlului au fost descoperite pe bancheta din spate două lăzi de culoare neagră şi doi saci din plastic de culoare neagră, iar în portbagaj alte două lăzi, în care cei doi au declarat că se află peşte proaspăt.

Pentru cele 292 de kilograme de peşte proaspăt din specia chefal, cei doi au prezentat o factură în limba bulgară, declarând că au achiziţionat marfa dintr-o localitate din R. Bulgaria.

În jurul orei 13.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche s-a prezentat pe sensul de intrare în ţară un autoturism marca Matiz, înmatriculat în Constanţa, în care se aflau B.M. de 59 ani şi B.G. de 48 ani, domiciliaţi în municipiul R. Bulgaria.

În urma controlului de frontieră au fost descoperiţi pe bancheta din spate a autoturismului opt saci de plastic de culoare neagră, în care se afla peşte proaspăt din specia chefal.

Cei doi au declarat că au achiziţionat cele 123 kilograme de peştel din R. Bulgaria, prezentând un bon fiscal în limba bulgară.

În ambele cazuri cantitatea de peşte a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare unei firme de profil.

Pe numele celor patru persoane au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere şi transport a peştelui fără documente legale, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. j din OUG 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Poliţiştii de frontieră au acţionat şi în zona de responsabilitate a S.P.F. Cernavodă unde au efectuat o percheziţie, cu acordul procurorului de caz, la locuinţa personală a lui C.N. de 60 ani, domiciliat în localitatea Seimenii Mici, unde au găsit mai multe unelte de pescuit interzise de lege.

Cele 7 plase de pescuit din aţă, 2 plase de pescuit tip monofilament şi 24 bucăţi vârşe, au fost ridicate în vederea confiscării.

O altă acţiune a fost desfăşurată pe malul lacului Murighiol unde poliţiştii de frontieră i-au depistat pe M.F. de 24 ani şi G.S. de 32 ani, ambii domiciliaţi în judeţul Tulcea, care transportau cu două sănii 67 kilograme de peşte din specii diferite şi 3 plase tip monofilament.

Peştele a fost ridicat şi predat spre valorificare, iar plasele ridicate în vederea confiscării.

Celor trei persoane le-au fost de asemenea întocmite actele premergătoare urmăririi penale