Timbrul de mediu, declarat ilegal de judecători. “Este o taxă discriminatorie”

0
33

Maşini-parcateDupă ani de procese, şoferii români au obţinut o importantă victorie împotriva timbrului de mediu perceput de statul român la înmatricularea unui autoturism. Judecătorii au stabilit că această taxă este discriminatorie şi are aceleaşi prevederi şi scopuri ca toate celelalte taxe anterioare (de poluare şi de înmatriculare) declarate nelegale de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Simpla schimbare a denumirii taxei şi transformarea ei în „timbru de mediu” nu poate determina intrarea ei în legalitate.

Mai exact, Curtea de Apel Oradea a menţinut decizia Tribunalului Satu Mare, care „prin Sentinţa nr. 631/CA din 17.09.2015 a admis cererea de revizuire formulată de revizuienta MM, în sensul că a schimbat în tot Sentinţa civilă nr. 1353/CA/10.04.2014 pronunţată de Tribunalul Satu Mare şi, rejudecând cauza, a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta MM în contradictoriu cu pârâta Instituţia Prefectului Judeţului Satu Mare – Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor şi, în consecinţă, a obligat pârâta să înmatriculeze autoturismul … fără plata timbrului de mediu prevăzut de OUG 9/2013 (…)”.

Ce zic judecătorii

„Acest aspect, al compatibilităţii unei astfel de reglementări cu dreptul Uniunii Europene, a fost supus analizei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza Manea C-76/14. E adevărat că au fost supuse analizei Curţii dispoziţiile similare cu cele de mai sus din Legea nr. 9/2012 , însă , fiind vorba de dispoziţii similare, cele statuate de CJUE se aplică şi în privinţa timbrului de mediu reglementat de OUG nr. 9/2013.

Astfel, în cauza mai sus-arătată, Curtea a statuat în sensul că articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii.

Citeste integral AICI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here