Viaţa unui om este darul cel mai de preţ şi trebuie apărat prin orice mijloace. Acesta este motto-ul paramedicilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa care, prin profesionalism şi curaj, au pus mai presus de propria viaţă pe cele ale victimelor ce trebuiau salvate.

Cine nu tresare atunci când aude sirenele pompierilor? De la copii la vârstnici, de la oameni de afaceri la nevoiaşi, toţi au simţit măcar o dată în viaţă, cât de importantă este munca acestor oameni. Sunt văzuţi zilnic, alergând cu autospecialele lor într-o luptă continuă cu timpul, pentru a salva cât mai multe vieţi. În cei patru ani de activitate au readus speranţa în sufletele multor oameni.

La 28 august 2008, în Dispeceratul pompierilor se primeşte primul apel de urgenţă pentru Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Constanţa. La acea dată, 5 medici tineri, sustinuţi de medicul şef coordonator – dr. Rodica Tudoran, porneau cu emoţie şi bucurie în această frumoasă aventură, alături de asistente şi paramedici – toţi lipsiţi de experienţa muncii în prespital. Au trecut patru ani de la acel prim apel! Patru ani de când paramedicii sunt alături de cetăţenii acestui judeţ. Odată cu trecerea timpului şi SMURD-ul a crescut: s-a început cu trei iar astăzi sunt nouă echipaje care sunt permanent pregătite să intervină. Zilnic, zeci de persoane sunt asistate medical de către SMURD Constanţa.

SMURD Constanţa în cifre

Astăzi, pompierii din cadrul ISU „Dobrogea” al judeţului Constanţa, au cu ce să se mândrească la aniversarea a patru ani de existenţă a SMURD Constanţa: aproximativ 28.500 de intervenţii pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Statisticile arată că de la înfiinţarea SMURD-ului, în august 2008 şi până în prezent, echipajele au salvat zeci de mii de adulţi şi copii. Dacă în 2008, de la inaugurare până la sfârşitul anului echipele de interventii au avut doar 717 de solicitări, numărul acestora a crescut de la an la an. Astfel, în anul 2009 echipajele au intervenit la 4.900 cazuri şi au asistat 5.046 persoane (4.725 adulţi şi 321 copii), în anul 2010 au intervenit la peste 8.000 solicitări, asistând 8.314 persoane (7.679 adulţi şi 635 copii), în 2011 au intervenit la aproximativ 9.000 solicitări, asistând 9.300 persoane (8.571 adulţi şi 729 copii),  iar de la începutul anului 2012 şi până în prezent au intervenit la aproximativ 5.800 de cazuri, asistând 5.897 de persoane (5.362 adulţi şi 535 copii).

Aprecieri

„Ambulanţele roşii ce străbat în viteză întreg judeţul Constanţa, realizează zeci de intervenţii zilnic, ajungând la un bilanţ remarcabil, ce impune respect oricui. Fără modestie spunem că suntem printre primele judeţe din ţară ca număr de intervenţii. S-au mai bine spus paramedicii şi cadrele medicale din UPU – SMURD al Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, merită toate laudele, fără a face risipă de cuvinte”, apreciază prim-adjunctul inspectorului şef al ISUJ Constanţa, maiorul Vlăduţ Ion.

Aceştia sunt salvatorii noştrii, sunt oameni care intervin atunci când cineva este la limita dintre viaţă şi moarte. Au intervenţii la care lucrează ore în şir, pe timp de noapte sau zi, la lumina reflectoarelor indiferent de câte grade sunt afară, dar îşi fac meseria ca adevăraţi profesionişti.

„În toţi aceşti ani, la Constanţa am avut şi avem multe cazuri complexe – accidente rutiere, unele foarte grave, cu victime multiple, în stare critică, accidentul aviatic de la Tuzla, un accident la Mangalia cu expunerea victimelor la o substanţă acidă, adolescentul captiv între două ziduri ale unei şcoli. Am trăit momente grele când am fost solicitaţi să ne resuscităm rudele, prietenii, colegii, sau când am pierdut pacienţi tineri şi copii. Nu a fost şi nu este uşor, dar dincolo de toate acestea avem satisfacţia de a fi salvat vieţi acolo, la locul evenimentului. În tot acest timp, cadrele SMURD Constanţa au devenit o echipă cu experienţă şi care poate face faţă situaţiilor dificile”, a declarat medicul coordonator SMURD Constanţa, dr. Rodica Tudoran.

De asemenea, vă asigurăm că, sub deviza „Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă” vor continua să îşi facă datoria ca adevăraţi salvatori, indiferent de riscurile la care se expun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.