SMURD Constanţa, la ceas aniversar!

0
24

Viaţa unui om este darul cel mai de preţ şi trebuie apărat prin orice mijloace. Acesta este motto-ul paramedicilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa care, prin profesionalism şi curaj, au pus mai presus de propria viaţă, pe cele ale victimelor ce trebuiau salvate.

SMURD ISU CT (5)Fiecare cetăţean tresare atunci când aude sirena şi vede ambulanţa roşie. De la copii la vârstnici, de la oameni de afaceri la nevoiaşi, toţi au simţit măcar o dată în viaţă, cât de importantă este munca acestor oameni. Sunt văzuţi zilnic, alergând cu autospecialele lor într-o luptă continuă cu timpul, pentru a salva cât mai multe vieţi. În cei şase ani de activitate au readus speranţa în sufletele multor oameni.

Activitatea SMURD în cifre

La 28 august 2008, în Dispeceratul pompierilor se primeşte primul apel de urgenţă pentru Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Constanţa. La acea dată, 5 medici tineri, sustinuţi de medicul şef coordonator – dr. Rodica Tudoran, porneau cu emoţie şi bucurie în această frumoasă aventură, alături de asistente şi paramedici – toţi lipsiţi de experienţa muncii în prespital. Au trecut şase ani de la acel prim apel! Şase ani de când medicii, asistentele şi paramedicii sunt alături de cetăţenii acestui judeţ. Odată cu trecerea timpului şi SMURD-ul a crescut: s-a început cu trei, iar astăzi sunt nouă echipaje care sunt permanent pregătite să intervină. Zilnic, zeci de persoane sunt asistate medical de către echipajele SMURD Constanţa.

Astăzi, inspectoratul constănţean are cu ce să se mândrească la aniversarea a şase ani de activitate a SMURD Constanţa: echipajele de prim ajutor au salvat aproximativ 47.000 adulţi şi copii. Din punct de vedere logistic, în 2014, parcul auto al unităţii a fost completat cu o autospecială pentru intervenţie la accidente colective şi calamităţi care deserveşte întreaga regiune de sud-est.

Salvare aeriană

Pentru a se da o şansă în plus la viaţă, pacienţilor care necesită transport pe distanţe mari, în luna mai 2013, şi în judeţul Constanţa s-a înfiinţat un punct de salvare aeriană. Elicoperul SMURD este deservit de medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa şi operat de piloţii Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I. Până la construirea unei baze aeriene corespunzătoare, elicopterul operează pe heliportul Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, asigurând intervenţiile din judeţul Constanţa, Delta Dunării, Autostrada Soarelui dar şi din judeţele aflate în regiunea sud-est. De la operaţionalizare, echipajul de salvare aeriană a îndeplinit 286 misiuni primare şi secundare.

Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă

De la sfârşitul anului 2013, pompierii care urmează stagiul de instruire paramedicală, nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze în alt judeţ întrucât s-a operaţionalizat un centru specializat în acest sens în cadrul ISU Constanţa. Astfel, până în prezent, 124 de pompieri au absolvit cursurile de prim ajutor calificat în centrul constănţean şi alţi 31 au învăţat să acorde primul ajutor fără a avea la dispoziţie echipamente medicale, toţi instruiţi de cinci instructori-formatori.

Aprecieri

„La început a fost un vis, apoi am primit prima solicitare, iar astăzi SMURD-ul este parte din viaţa noastră! Anii au trecut iar experinţa noastra s-a acumulat cu fiecare eveniment complex la care am răspuns. Am trăit momente grele când am fost solicitaţi să ne resuscităm rudele, prietenii, colegii sau când am pierdut pacienţi tineri de vârsta copiilor noştri. Nu a fost şi nu este uşor, dar dincolo de toate acestea avem satisfacţia de a fi salvat vieţi acolo, la locul evenimentului. Astăzi, cadrele SMURD Constanţa sunt o echipă care poate face faţă situaţiilor dificile”, a declarat medicul coordonator SMURD Constanţa, dr. Rodica Tudoran.

„Acum şase ani, doar pronunţând acronimul SMURD simţeam emoţie şi chiar teama de necunoscut, iar astăzi ne mândrim cu fiecare pompier devenit paramedic şi cu fiecare nou echipaj operaţionalizat. Atunci priveam îndoielnic oamenii în roşu, iar astăzi îi recompensăm pentru rezultatele pe care le obţin, atât la intervenţii, cât şi în competiţia naţională pentru descarcerare şi prim ajutor medical. Ambulanţele roşii ce străbat în viteză întreg judeţul Constanţa, realizează zeci de intervenţii zilnic, ajungând la un bilanţ remarcabil, ce impune respect oricui. Medici şi paramedici, merită toate laudele, fără a face risipă de cuvinte”, apreciază inspectorul şef al ISU Constanţa, colonel ing. Viorel Jianu.

Aceştia sunt salvatorii noştri! Sunt oameni care intervin atunci când cineva este la limita dintre viaţă şi moarte. Au intervenţii atât pe timp de zi cât şi de noapte, de cele mai multe ori efectuând manevrele la lumina farurilor şi reflectoarelor, dar toţi îşi practică meseria cu profesionalism indiferent de condiţiile meteorologice.

De asemenea, vă asigurăm că, sub deviza „Cine salvează o viaţă, salvează o lume” vor continua să îşi facă datoria faţă de semeni, ca adevăraţi salvatori, indiferent de riscurile la care se expun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.