Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta impreuna cu Primaria Mangalia  va invita sambata, 22.03.2014, intre orele 0830-1330 sa intrati in randul donatorilor de sange. Sesiunea de recoltare va avea loc in sediul Spitalului Municipal din Mangalia.

 Pot dona sange toate persoanele sanatoase cu varsta cuprinsa intre 18-65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatita, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inima.

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate sa aduca de la medicul de familie o adeverinta din care sa reiasa ca nu sunt in evidenta cu boli de inima sau neurologice.

Cu doua zile inainte de donare este interzis consumul de bauturi alcoolice!

 In ziua donarii se recomanda a se servi un mic dejun usor, sarac in grasimi si minim 500 ml lichide.

 Conform H.G. 1364/2006, art. 11, lit. a, b si c donatorii de sange beneficiaza de urmatoarele drepturi pentru fiecare donare efectiva de sange:

  • 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;
  • o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati, o zi scutire de la frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si militarilor;
  • decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu/resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea unde este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere 50% pentru transportul in comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna;

! ! !    Pentru persoanele cu un alt domiciliu decat cel inscris in actul de identitate, decontarea cheltuielilor de transport pana la  domiciliul declarat, se poate face cu conditia prezentarii unui  document justificativ (contract de inchiriere, act de proprietate,etc.).

CRITERII MINIME OBLIGATORII

PENTRU A FI ADMIS CA DONATOR DE SANGE

a)     varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani;

 b)    greutatea peste 50 kg ;

 c)     stare generala de sanatate – < BUNA >;

 d)    temperatura mai mica de 37,50C ;

 e)     puls regulat, 50 – 100 batai/minut;

 f)      tensiunea arteriala : intre 100/60 mmHg si 180/100 mmHg:

 g)    hemoglobina – femei : intre 12,5 g/dl si 17,5 g/dl ;

                                  –  barbati: intre 13,5 g/dl si 19,5 g/dl.

 !   Prima donare la peste 50 ani: va prezenta ADEVERINTA MEDICALA de la medicul de familie privind eventuale afectiuni acute sau cronice, boli cardiovasculare si neurologice si EKG;

 !! Acceptarea la prima donare fara prezentarea documentelor medicale mentionate se face sub directa responsabilitate a medicului care face selectia donatorilor.