Problema cainilor este o problema care incinge spiritele mereu. Din pacate inca exista doua tabere cu reactii extreme. Din pacate nu au existat mediatori pana acum. Reprezentantii ONG-urilor de profil din zona nu stiu sa comunice cu oamenii in general. Un bun exemplu a fost si astazi cand echipa Mangalia TV venita sa promoveze programul de sterilizare, a primit o reactie total neagreabila din partea unei persoane care se prezinta drept reprezentant local pe problema cainilor. Reactia doamnei Mirela de refuz categoric de a discuta sau a promova orice actiune a sa lasa de dorit si da loc liber speculatiilor. Lipsa comunicarii totale cu presa si rabufnirile verbale pline de ura nu aduc un plus in lupta de a impaca taberele iubitorilor de animale si a celor care au avut probleme cu cainii in diverse ocazii . Lipsa transparentei este o problema ce ridica multe semne de intrebare. Dorinta de a nu fi ajutata pe baza de voluntariat este o alta problema ridicata chiar de iubitorii de animale care ne-au sesizat si ei ca nu pot participa si nu sint informati despre activitati. Astfel se da impresia ca nu se face nimic si se nasc polemici.

Pentru prima data o administratie locala in Mangalia este dispusa total la cooperare cu ONG-urile de profil si sa rezolve problema cainilor fara stapan prin metode legale si de toata lumea acceptate. Mai multe ONG-uri din tara se pare ca sint dispuse sa ajute in rezolvarea problemei. Se pare ca administratia a identificat mai multe solutii pentru un adapost pentru cainii fara stapan in paralel dorind sa demareze mai multe actiuni pentru a acoperi cat mai multe zone ale problemei.

O mare problema ramasa este dialogul cu societatea civila, atat cu iubitorii de animale cat si cu persoanele ce au avut probleme cu cainii in diverse ocazii, nu neaparat neiubitorii de animale. Promovarea deschisa, transmiterea de imagini si mesaje catre toata societatea civila prin toata mijloacele mass-media sint necesare pentru a sustine acest proiect.

Mesajul nostru este ca toate partile implicate sa accepte ca exista o problema, trebuie rezolvata pasnic si in principal dialog. Speram in derularea cat mai eficienta a proiectului.