“Problema cainilor”, subiectul care a devenit din ce in ce mai aprins din 2011-2012. Mediatizarea problemei a fost din ce in ce mai puternica dupa instalarea in functie a primarului Radu Cristian, cel care a promis in programul electoral rezolvarea amiabila a problemei. Mergand in timp trebuie sa analizam problema din toate punctele de vedere si toate partile implicate:

Identificarea partilor implicate si rolul in “problema”

  1. 1.      Administratia locala – cei care ar trebui sa rezolve situatia incat sa nu mai existe termenul “problema cainilor”
  2. 2.      Militantii pentru drepturile animalelor –  Cei care se autointituleaza reprezentantii iubitorilor de animale, protesteaza impotriva a ceea ce numesc ei abuzuri impotriva animalelor, dar in mare parte cu opinii radicale si mai extremiste.
  3. 3.      Detinatorii de animale – cei care au o parere moderata asupra problemei, unii intelegand ca o statiune nu poate avea caini fara stapan, in numar foarte mare, liberi pe strazi. Sunt impotriva masurilor radicale de a extermina cainii.
  4. 4.      Neiubitorii de animale – un numar mic dintre victimile directe sau indirecte ale haitelor de caini, un numar mic de persoane care nu suporta animale din diverse motive medicale dar si un numar mic de persoane cu un comportament degenerat, cu rabufniri violente in care isi manifesta frustrarile personale prin maltratarea animalelor.
  5. 5.      Restul populatiei – nedetinatori de animale dar nici neiubitori de animale, printre ei si victime ale haitelor de caini dar fara resentimente. In mare parte potentiale victime ale haitelor de caini fara stapan, cu opinii echilibrate dar cu asteptari de rezolvare a “problemei”.

Pasul 2. Identificarea surselor care creeaza problema.

Inexistenta unui adapost pentru cainii fara stapan.

Administratia locala, indiferent de conducere, a tot gasit drept scuza lipsa fondurilor pentru a construi un adapost pentru cainii fara stapan. De-a lungul anilor bugetele au tot fost secate pe afaceri de familie, unele chiar prezentate de Curtea de Conturi, DNA, etc. Bani au fost mereu, dar nu pentru problemele reale. Interesele personale au facut ca aceasta problema sa nu aiba o solutie, chiar daca solutia este relativ simpla. Nici “iubitorii de animale” impreuna cu organizatiile de protectie a animalelor nu au dorit sa construiasca un adapost care ar fi putut fi realizat prin strangere de fonduri, asa cum se tot strang fonduri pentru tot felul de actiuni caritabile.

Inexistenta unei investitii reale in echipamente si un echipaj calificat pentru gestionarea cainilor fara stapan si cu stapan.

Si aici tot administratia locala poarta cea mai mare parte a vinei. Aceeasi scuza, aceeasi placa veche a lipsei fondurilor.  Nici militantii pentru drepturile animalelor nu au dorit sa se implice real si activ in aceasta zona, ramanand la partea de acuzatii si scandal cu autoritatile. Prin construirea unui adapost unii dintre militantii pentru drepturilor animalelor pot considera ca vor ramane fara sursa protestelor.

Lipsa comunicarii cu cetatenii.

Lipsa unui program real, bine stabilit cu societatea civila prezenta, cu un coordonator ferm, bine documentat si cu o promovarea reala din timp. Dezbaterile publice sunt obligatorii pentru a informa, a prelua opiniile cetatenilor si a ajunge la un numitor comun. O dezbatere publica trebuie “stapanita” bine de un moderator, cu pareri echilibrate, pentru a nu devia intr-o cearta generala intre partile implicate.  Lipsa promovarii deciziilor sau proiectelor administratiei publice in aceasta zona, a fost mereu o piedica.

Lipsa unor ONG-uri reale sau a unor persoane autorizate sa reprezinte partea iubitorilor de animale

Mereu am auzit de termenul “iubitori de animale”. Asa  isi spun cateva persoane care reprezinta, spun ele, aceasta categorie de persoane care detin in special caini. Caci aici este deja o problema; Aceste persoane sunt in mare parte iubitoare de caini. Multi cetateni i-au catalogat drept “cei care tipa cu cainii in brate”. Administratia locala ii vede drept contravenienti. Nimeni nu ii vede intr-un mod pozitiv. Este clar ca avem o problema cu aceasta categorie. Aceste personae care se prezinta drept reprezentantii iubitorilor de animale au ajuns sa adopte o atitudine mai extremista, enuntzand mereu replici atat de dure, incat deranjeaza. Din pacate daca spui ca reprezinti drepturile unei persoane sau unui animal, nu inseamna automat ca trebuie sa incalci drepturile partii adverse. Astfel nu de putine ori am auzit replici precum: “…cei care sunt muscati sunt oameni rai…” sau “…trebuia sa fie muscati pentru ca un caine nu musca degeaba…” o clara atitudine extremista. Tot in acesta categorie exista persoane care au iesit in fata drept lideri, reprezentanti, dara fara o baza legala. Cand o astfel de persoana are o atitudine rasista, discriminatorie, cu remarci extremiste, aduce asupra celor pe care spune ca ii reprezinta, o imagine negativa. Aici este problema, lipsa unor persoane cu un caracter adecvat, cu o baza legala, o asociatie, o fundatie, prin care sa reprezinte legal si oficial drepturile animalelor dar nu in contradictie si cu incalcarea drepturilor omului.

Concluzie:

In anul 2013 inca nu putem rezolva omeneste probleme care ar fi putut avea solutii simple, daca exista intelegere, profesionalism, bunavointa, interes (nu interese pesonale). Avem in fata doua grupuri de agitatori care spun ca reprezinta interesele a doua tabere. La mijloc arbitrul, administratia locala, nu reuseste sa medieze conflictul dintre taberele cu porniri extreme, partea cea mai activa din aceasta problema fiind fara personalitate juridica, fara baza legala.

Asa cum, Conventia Europeana a Drepturilor Omului interzice tortura sub orice forma impotriva unei fiinte umane, putem sa afirmam ca si tortura animalelor este si trebuie interzisa, dar, orice drept vine si cu indatoriri, lucru uitat mereu de toti. Pana aici toata lumea ar trebui sa fie de acord. Din pacate  “militantii” drepturilor animalelor au uitat ca si oamenii au drepturi. Dreptul  de a nu fi muscati cand trec pe o strada, cand intra in scara unui bloc, dreptul de a nu gasi excremente de caine peste tot, dreptul de a dormi linistiti, fara latratul cainilor sub geamuri toata noaptea. Solutia la ceea ce numim “problema cainilor fara stapan” este relativ simpla cand toate partile implicate vor lasa interesele personale, furia si vor participa activ chiar si simbolic dar eficient, cu 1 leu pe luna.

dog