Norvegia vrea să construiască prima autostradă subacvatică. Planul include cel mai adânc și mai lung tunel de rocă din lume

0
84

Norvegienii vor să facă până în 2050 prima autostradă subacvatică din lume. Valoarea acestui proiect de infrastructura revoluționar se ridică la 40 miliarde de dolari, relatează CNN.

Cu ghețari maiestuoși, fiorduri și munți, Norvegia este renumită pentru peisajul său natural. Terenul său accidentat nu face călătoria ușoară. Mai mult de 1.000 de fiorduri se găsesc pe coasta de vest a țării scandinave, unde locuiește o treime din populația țării de 5,3 milioane.

Pentru a face o călătorie de 1.100 de kilometri între orașul sudic Kristiansand și Trondheim, în nord, prin coasta de vest, de exemplu, durează în prezent 21 de ore și necesită șapte treceri de feribot.

Guvernul norvegian intenționează să reducă la jumătate acest timp, cu un proiect de infrastructură de 40 de miliarde  de dolari, pentru a face ruta fără feribot.

Planul include poduri și cel mai adânc și mai lung tunel de rocă din lume.

Tunelul va fi construit prin fundația de stâncă, în subsolul marin, acesta fiind la o adâncime de 392 metri şi cu o lungime de 27 kilometri.

Cu toate acestea, cel mai ambițios element al proiectului este dezvoltarea unor tuneluri plutitoare, construite la o adâncime de 30 de metri sub apă.

sursa: TVR, CNN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.