Instituţia Prefectului – Judeţul Constanţa informează că Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti a transmis în teritoriu măsurile care trebuie implementate în vederea prevenirii şi răspândirii pestei porcine africane, maladie confirmată la porci domestici, în două gospodării din Satu Mare.

În acest sens, anexăm următorul material informativ cu privire la pesta porcină africană, în vederea măsurilor care se impun a fi luate de către fermierii care deţin exploataţii cu porcine domestice, pentru a preveni răspândirea unei eventuale maladii.

Vezi  Materialul informativ cu privire la pesta porcină africană

Pesta porcina africana (PPA) este o boala periculoasa, fara tratament sau vaccin in momentul de fata, care afecteaza speciile domestice si salbatice de porcine. Boala a fost introdusa in Europa in anul 2007 – deseurile alimentare – infectate – provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii au fost folosite pentru hranirea unor porcine in Georgia. De aici boala s-a raspandit rapid in restul Caucazului si in Federatia Rusa, ajungand anul trecut la granita Uniunii Europene – iar in acest an chiar pe teritoriul Comunitatii.

Boala a fost descoperita pentru prima data in Kenya, o tara situata in est-centrul Africii. Boala este prezenta in mai multe tari subsahariene, inclusiv Madagascar. Boala a aparut pentru prima data pe teritoriul Europei in anul 1957 la Lisabona (Portugalia), cand deseurile alimentare provenite de pe avioane au fost folosite pentru hranirea unor porcine din zona aeroportului din oras. Boala a fost activa in Europa timp de mai multe decenii, fiind raportate cazuri in Spania si Portugalia, pana la eradicarea sa la inceputul anilor 1990. Ultima zona in care boala este endemica este insula Sardinia.
Pesta porcina africana are o perioada de incubatie de 3 – 15 zile in mod obisnuit, sau de 3-4 zile in forma sa acuta. Este o boala foarte infectioasa, afectand porcinele de toate varstele si sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este ca nu exista un semn specific care sa indice prezenta bolii – chiar si mortalitatea ridicata a animalelor reprezinta doar un indiciu ca e vorba de pesta porcina – clasica sau africana.
Cand devine evidenta, boala poate avea diferite forme: preacuta, acuta, subacuta si cronica. Simptomele formelor preacuta si acuta sunt:
– moartea subita a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza mortii
– febra ridicata, de 40 – 42 grade
– inrosirea pielii (vizibila doar la speciile de porcine cu pielea palida), in special la varful urechilor, coada, extremitati distale, pe piept si in zona abdomenului
– scaderea apetitului, apatie, cianoza si lipsa de coordonare motorica la 24-48 de ore inaintea mortii
– voma, diaree (uneori chiar cu sange), scurgeri din ochi
– moarte in cel mult 20 de zile
– avort
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% in cazul porcinelor domestice.
Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct intre animale, sau indirect, prin hranirea animalelor cu laturi care contin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, capuse (Ornithodoros) care s-au hranit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supravietuieste timp de 6-10 zile in materialele fecale a animalelor infectate, pana la 3-6 luni in produsele din carne de porc netratate termic si mai multi ani in carnea de porc congelata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.