MANGALIA REDIVIVA ! 157 de ani de la Unirea Principatelor Române

0
50
unire
Motto: „Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inima română,
Să-nvârtim hora frăției
Pe pământul României ! …”
(V. Alecsandri, „Hora Unirii”)

ninu
Emil-Corneliu Ninu

Într-o perioadă bezmetică de globalizare, a-ți păstra identitatea națională presupune curajul și perseverența de a nu renunța laistoria neamului, la tradițiile acestui popor multimilenar, la cultul eroilor săi, la frumusețea graiului natal.
Iată de ce inițiativa Forțelor Navale, respectiv a Garnizoanei Mangalia, de a ne întâlni, „cu mic, cu mare”, în Piața Revoluției, la „Monumentul Eroilor”, a fost urmată, firesc, de prezența „pe baricade”, a reprezentanților unor instituții (primărie, unități școlare, precum Școala Nr. 3, Colegiul Economic), asociații (Asociația Vetereanilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Liga Maiștrilor de Marină, Liga Navală, Subfiliala Mangalia a Asociației Naționale CULTUL EROILOR „Regina Maria”, Asociația CULTUL EROILOR Mangalia ș.a.), formațiuni politice etc.
O înfruntare nu numai cu forțele Uitării și ale RUTINEI, cu caracter pseudopatriotard, dar și cu „Generalul Iarnă”, în fața căruia au îngenuncheat armatele pe care propriile lor teritorii „nu puteau să le mai încapă”, mărșăluind, spre previzibila autodistrugere a cererii de „pământ și apă”, pentru a deveni, ei înșiși, „toți o apă și-un pământ” (M. Eminescu).
După trecerea în revistă a comandantului Garnizoanei, dl comandor Pârvu, a urmat slujba de pomenire a celor căzuți la datorie, pentru împlinirea idealurilor naționale, și, apoi, cuvântările de rigoare: cea a comandantului de garnizoană, adevărata lecție de istorie a dlui prof. gr. II Mihai Ionescu și cea a primarului municipiului Mangalia, dl Radu Cristian.
Defilarea trupelor prezente, cu strălucitoarele și variatele lor uniforme, a emoționat, ca de fiecare dată, locuitorii, multora dintre ei fluturându-le cocardele tricolore pe piept.
A urmat, apoi, o uriașă horă a Unirii, în care s-au prins, deopotrivă, „cei cu inima română”, indiferent de etnia conlocuitoare pe care o reprezentau.
Felicitări organizatorilor, pentru astfel de trăiri înălțătoare !
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA !

Emil-Corneliu Ninu (sursa facebook)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.