Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare de cod galben de ninsoare, vânt şi răcire a temperaturii aerului pentru mai multe zone, inclusiv sudul Dobrogei. În acest sens, din ordinul Prefectului judeţului Constanţa, Eugen Bola, începând de ieri, 24.01.2014, ora 18:00, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, s-a convocat Grupa Operativă nivelul I din care fac parte grupa operativă a ISUJ Constanţa la care s-au alăturat reprezentanţi din Inspectoratul de Poliţie Judeţean, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi ai Gărzii de Coastă.

            De la intrarea sub incidenţa atenţionării de cod galben, în judeţul Constanţa nu s-au înregistrat probleme majore ca urmare a fenomenelor meteo avertizate.

Din cauza vântului foarte puternic, începând cu ora 05:00, au fost suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră, inclusiv pe Canalul Dunăre-Marea Neagră de la kilometrul 0 la 15.

În această dimineaţă, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că în cursul zilei de astăzi, 25 ianuarie, în jumătatea sudică a Dobrogei vor predomina ploile, moderate cantitativ, izolat se va depune polei, iar vântul va sufla cu rafale de peste 70 – 80 km/h.

În urma videoconferinţei de astăzi, ora 15:00, condusă de domnul viceprim-ministru şi ca urmare estimărilor făcute de Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus activarea nivelului II al Grupei Operative de la nivelul judeţului Constanţa, începând din această seară, de la ora 20:00, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa.

În acest sens, pe lângă reprezentanţii structurilor Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, poliţie, jandarmi, poliţie de frontieră), vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai: Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică, S.C. ENEL S.A., Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri- Secţia Drumuri Naţionale, S.C. CONGAZ S.A.

Menţionez că directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea a prezentat în timpul videoconferinţei prognoza pentru următoarea perioadă. Astfel, la nivelul judeţului Constanţa, se prognozează că începând cu această noapte se va intensifica vântul atingând la rafale viteze de cca 80 km/h, iar temperaturile vor scădea, creându-se condiţii de polei. Începând cu ziua de mâine precipitaţiile sub formă de ploaie se vor transforma în ninsoare.

Avînd în vedere fenomenele meteo anunţate, Serviciul Rutier Constanţa face următoarele recomandări pentru toţi participanţii la trafic:

  • Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic!
  • Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, când partea carosabilă este umedă sau acoperită cu polei, gheaţă, mâzgă sau are îmbrăcămintea din piatră cubică!
  • Acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie, când din sensul opus se apropie alte vehicule. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!
  • Informați-vă cu privire la condițiile meteo și tronsoanele de drum pe care le veți parcurge. Echipaţi-vă maşina corespunzător! Prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate

cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică.

  • Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
  • Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă!
  • Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!
  • Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu mâzgă sau polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!
  • Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

În funcţie de evoluţia situaţiei meteorologice şi a celei operative înregistrate în judeţul Constanţa, vom reveni cu noi date şi informaţii.