Dupa modelul din Cehia, Romania va introduce impozitul pe caine. Banii vor fi destinati rezolvarii problemei cainilor fara stapan. Guvernul a facut referire la un impozit ca in Cehia de peste 58 euro pe an, echivalent a peste 200 de lei in Romania, fara sa se gandeasca ca taxa pe un apartament este in medie 100 lei pe an. Vor fi scutiti de aceasta taxa nevazatorii care au nevoie de caini pentru a se deplasa, persoanele cu dizabilitati grave care folosesc animalele in scop terapeutic. Pensionarii vor avea o taxa redusa pana la 35 de lei pe an daca guvernul va aplica aceasta taxa la valoarea din Cehia.

Ce-i drept exista probleme in principal cu unii stapani care uita de minimul bun simt si aduc o umbra asupra tuturor iubitorilor de animale.  Imaginile de la scarile blocurilor unde cainii sint scosi sa-si faca nevoile in jurul blocului, un lucru de nepermis. Unii locatari sint revoltati ca exista persoane care-si duc cainii chiar sub geamurile lor pentru nevoile zilnice. Imaginile vorbesc de la sine si in portul turistic unde unele persoane isi aduc cainii sa “se usureze” pe spatiile verzi, pe gazonul care ar trebui sa fie un loc pentru facut poze, sau pe pietrisul ornamental din port.

excremente de caine in portul turistic Mangalia

In Mangalia, Asociatia Drepturi Civile vine cu o idee care sa aplaneze conflictul mereu vizibil intre activistii iubitori de animale  si cei care nu doresc animale fara stapan pe strazi.  O taxa simbolica  prin care fiecare locuitor sa plateasca nu mai mult de 1 leu pe luna, 12 lei pe an, o suma infima din care se pot colecta peste 34.000 de lei noi pe luna care ar putea fi de ajuns pentru intretinerea unui adapost pentru caini. Taxa ar putea fi gestionata de un ONG de profil, o asociatie care se ocupa exclusiv de animale, cu sprijinul administratiei locale, un lucru simplu care ar putea rezolva usor si fara scandal o problema veche.