Incepand de maine, 20 iulie 2013, apartamentele, garsonierele, casele, spatiile comerciale sau de birouri. nu se vor mai putea vinde sau inchiria fara certificarea energetica a acestora.

Obligativitatea certificatului de performanta energetica a cladirilor este introdusa prin  Legea 159/2013 si prevede ca “pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii.”

La incheierea contractului de vanzare-cumparare proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar. De asemenea, la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia sa depuna la organul fiscal competent o copie a certificatului, iar originalul va ramane in posesia proprietarului. Certificatul energetic va face parte din cartea tehnica a cladirii. In caz contrar, contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere sunt supuse nulitatii relative.

Daca pana acum, certificatul de performanta energetica trebuia afisat intr-un loc accesibil si vizibil publicului de toate cladirile cu suprafata utila de peste 1.000 m2, aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice, acum devine obligatorie afisarea acestora pe toate cladirile cu o suprafata utila de peste 500 metri patrati.

 “Maine este o zi importanta pentru piata imobiliara din Romania. Oricine va dori sa vanda, sa inchiriereze o cladire sau sa receptioneze una noua va trebui mai intai sa contacteze auditorul energetic pentru emiterea certificatului, inainte sa perfecteze contractul de vanzare-cumparare, inchiriere la notariat sau receptia finala de la primarie. Judetul Constanta este pregatit din punctul acesta de vedere. Suntem 55 de auditori atestati de Ministerul Dezvoltarii Regionale, iar 15 facem parte din filiala Constanta a Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania. Potentialii clienti ne pot contacta pe Google sau pe website-urile noastre sau pot consulta lista auditorilor energetici de pe site-ul Ministerului Dezvoltarii. Preturile unui certificat energetic se stabileste in functie de suprafata utila a cladirii. Ministerul Dezvoltarii Regionale a recomandat acum cativa ani niste tarife orientative, pe care piata le considera cam mari. Piata ne-a reglat preturile si a trebuit sa le scadem destul de mult. Tariful pe care-l percep eu pentru o garsoniera este intre 150-250 lei, pentru un apartament de 2-4 camere – 300-400 de lei, pentru o casa sau vila – 500-700 lei, iar pentru spatiile comerciale, de birouri, industriale si depozite, calculul se face in functie de suprafata si costa intre 0,2 – 0,3 euro/mp. Proprietarul trebuie sa puna la dispozite urmatoarele acte: cartea tehnica a constructiei, releveul cladirii. In cazul in care aceasta documentatie de baza lipseste, auditorul va executa un releveu al cladirii, in care va evidentia toate elementele enumerate mai sus. Pentru a putea emite un certificat energetic, auditorul colecteaza si prelucreaza date si informatii, operatiune ce presupune o vizita la cladirea ce urmeaza sa fie certificata. Inspectia include un tur al casei/apartamentului (inclusiv pod, subsol, casa scarii, balcoane etc.), luarea de notite, studiul documentelor disponibile, evaluarea instalatiilor cladirii, fotografierea elementelor importante, a eventualelor imbunatatiri realizate si a oricaror detalii esentiale necesare pentru efectuarea calculelor. Inspectia dureaza de la caz la caz intre o ora si cateva ore, in functie de complexitatea elementelor inspectate (anvelopa cladirii, pereti, tavan, planseu peste subsol, instalatii etc)”, afirma Ing. Tasente Constantin, auditor energetic gradul I pentru constructii si instalatii, acreditat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, directorul general al EVALTAS (0722.209.256 , www.certificate-audit-energetic.com)

vila model