Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naționale a României, este invitatul de onoare al Facultăţii de Stiinţe Economice a Universității „Andrei Şaguna”  la festivitatea prilejuită de o nouă promoţie de absolvenţi, eveniment care va avea loc vineri, 15 mai a.c., începând cu ora 14:00.

Tradiția ca o personalitate marcantă să susţină cursul festiv de încheiere a studiilor pentru promoţia de absolvenţi care urmează să poarte numele ilustrului invitat, a fost inaugurată de instituția academică șagunistă în anul 2004, fiecare facultate invitând specialiști de mare notorietate din domeniul de activitate specific profilului acesteia. Precedentele promoții de absolvenți ai Universității “Andrei Şaguna” poartă cu mândrie numele dăruite de prestigioase personalități precum Constantin Bălăceanu – Stolnici, Nicolae Văcăroiu, Mugur Isărescu, Liviu Maior, Ecaterina Andronescu, Theodor Stolojan, Daniel Dăianu, Teodor Meleșcanu, ÎPS Laurențiu Streza, Emil Hurezeanu, ș.a.

În acest context, reputatul economist, jurist și jurnalist, Adrian Vasilescu, cel care așa cum singur declară ’’răspunde în fiecare zi măcar unei întrebări legate de cursul valutar’’, va susţine, în Aula Magna a Universităţii, cursul intitulat Euro, de la 1 ianuarie 2019, urgența numărul unu a României pentru următorii trei ani. Când va începe numărătoarea inversă?

Adrian Vasilescu a absolvit studii universitare în domeniul economic, după care și-a continuat specializarea și a obținut atestate profesionale în domeniul jurnalisticii și dreptului.

În anul 1962 a debutat în mass-media, lucrând timp de peste 40 ani pentru mai multe publicații, posturi de radio și televiziune. În paralel cu activitatea publicistică, până în 1996 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice și la Școala Superioară de Jurnalistică.

Adrian Vasilescu și-a dedicat cea mai prolifică parte a activității sale domeniului bancar, devenind din anul 1996 coordonatorul strategiei de comunicare a  Băncii Naționale a României. În anul 2000, a fost principalul consilier al premierului Mugur Isărescu, alături de care, în decembrie 2000, a revenit la Banca Națională, în aceiași calitate de consilier și purtător de cuvânt al guvernatorului BNR. Imaginea sa este asociată cu cea a lui Mugur Isărescu, împreună impunând în timp una dintre cele mai sudate „echipe“ de pe scena publică românească.

Ca rod al preocupărilor de o viață şi al experienţei profesionale dobândită într-o carieră de peste 50 de ani, Adrian Vasilescu este coordonatorul colecției „Fascinația economiei“, care apare sub patronajul Editurii Minerva,  autorul a numeroase articole publicate în ziare și reviste de specialitate și a unor valoroase cărți: Cum să mușcăm azi din pâinea zilei de mâine și Biletul de ieșire din criză, lucrare distinsă cu Premiul Academei Române.

Una din importantele concluzii care reies din studiile publicate de Adrian Vasilescu și declarațiile lui oficiale este aceea că pentru fiecare ţară educaţia este domeniul care are ponderea cea mai importantă în ceea ce priveşte ritmul şi amploarea dezvoltării. „În termeni economici, problema noastră e productivitatea. Aşa sunt înlănţuite lucrurile: dacă vrem să trăim mai bine, atunci trebuie să muncim mai bine. A munci bine, în ziua de astăzi, înseamnă a munci competitiv. Iar asta ar trebui să învăţăm într-un sistem de educaţie performant … Vom intra în zona euro când vom merita”, conchide Domnia sa.

Universitatea “Andrei Şaguna”, vine în întămpinarea convingerilor experimentatului specialist bancar și din dorința ca aceste adevăruri să ajungă la viitorii economiști formați pe băncile sale, oferă Promoţiei 2015 şansa ca o personalitate de prim rang din domeniul specializării lor să le susţină cursul festiv.

Cursul se va încheia la ora 16:00 cu o Conferință de presă, în cadrul căreia Adrian Vasilescu va răspunde întrebărilor adresate de jurnaliști și de  ceilalți invitați la festivitate.