COMUNICAT DE PRESA: FESTIVALUL FILMULUI RUSESC KINO+

3
6

 

COMUNICAT DE PRESĂ

FILMUL RUSESC – APRECIAT LA MANGALIA

 

Comunitatea Rușilor-Lipoveni din România, filiala Mangalia în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia și Consiliul Local Mangalia organizează în perioada 10-16 martie 2013 FESTIVALUL FILMULUI RUSESC KINO+.

Deschiderea festivă a avut loc duminică, 10 martie 2013, ora 18.00 în sala de spectacole a Casei de Cultură a municipiului Mangalia. De la nivel central la eveniment au participat directorul adjunct al CRLR, Silviu Feodor și referentul pe probleme de cultură și tineret al comunității centrale, Svetlana Crăciun , cea care a coordonat proiectul KINO+.  Printre cei peste 100 de cinefili din sală s-au numărat artiști, scriitori, cadre didactice și alți iubitori de film de calitate.

Președintele comunității locale, prof. Magdalena Colesniuc a făcut prezentările. În deschidere, a luat cuvântul Silviu Feodor care a mulțumit autorităților locale pentru implicare și, în mod special, primarului Radu Cristian și a urat o săptămână de Maslenița cât mai frumoasă etnicilor ruși-lipoveni. Svetlana Crăciun a prezentat proiectul KINO+ și filmele din această ediție.

Spectacolul inaugural a fost deschis de corul abia format al comunității locale, coordonat de Antonina Lăcătuș. Au mai evoluat frații Anastasia și Andrei Lăcătuș și tinerele Tania Vartolomei și Vera Luca.

Momentul artistic a continuat cu invitatul special Alexandru Gherghiniță, care a încântat publicul cu creații personale dar și cover-uri din anii 70. Seara a fost închisă în ritm de horă moldovenească de Ion Lăcătuș, un talent încă nedescoperit la Mangalia.

Filmul EFECT DE SERĂ a fost apreciat de public, care a promis să revină și în serile următoare.

În această seară (luni, 11 martie 2013) proiecțiile continuă cu pelicula POVESTEA COSMOSULUI MEU (comedie, 2009), urmată în serile următoare de ULTIMUL CANTON (dramă, 2010), CREDINȚĂ (2009), BUNICA TOSIA (2003), filmul de aventură GAMBITUL TURCESC  (2005) și un film muzical GHEORG (2008).

Festivalul de film rusesc KINO+ este un proiect educativ-cultural de anvergură, în care sunt implicați studenți ai Facultății de Litere din București, care participă a un concurs de traducere a filmelor. Ulterior, tinerii sunt premiați, iar filmele titrate de ei sunt difuzate în mai multe localități din România. Ediția a II-a a evenimentului a avut loc în 19 localități din țară, Mangalia fiind cea care încheie șirul de difuzări.

Cinematografia rusă se numără printre cele mai apreciate din lume, iar peliculele prezentate cu titlu gratuit în cadrul serilor de film rusesc oferă o perspectivă novatoare cinefiilor. Majoritatea peliculelor  sunt inspirate din viața reală și oferă publicului povești de viață cu o încărcătură emoțională imensă.

Vă invităm să evadați din cotidian în compania unor eroi animați de cele mai profunde sentimente umane! Intrarea este liberă în fiecare seară de festival!

Președinte CRLR Mangalia,

Prof. Magdalena Colesniuc

3 COMMENTS

  1. Ma bucur ca am participat A fost foarte interesant Corul superb Fratiorii au voci deosebite ,au cantat foarte frumos si solistul la fel .Felicitari pentru organizare si participare numeroasa .Brovo lor ca pasreaza traditiile .Ar fi fost de dorit ca spectatorii sa aplaude mai cu forta pentru ca meritau .

  2. Am participat si anul acesta la a doua editie .Acum a fost deosebit deoarece s-a prezentat si un program in deschidere ce mi-a incantat sufletul ,ochii ,urechile prin; cantec- miscare -voie buna .Felicitari doamnei A.Lacatusu ca a antrenat intreaga ei familie ,prieteni din etnie si nu numai.La cat mai multe spectacole.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here