Primul proiect educativo-cultural integrat, care implică mii de copii din 16 localităţi din judeţul Constanţa, a demarat vineri, 4 august 2017, în parcarea Consiliului Judeţean Constanţa. Este vorba despre “Autobuzul Dram – Drum”, un proiect organizat de Asociația Culturală Teatrelia, realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi prin care, timp de două săptămâni, mii de copii vor descoperi ce înseamnă să îţi facă plăcere să înveţi cu ajutorul a 14 profesori trăzniţi şi a două instrumente mai puţin obişnuite – cultura şi arta, prin joc. Vacanţa de vară devine, aşadar, o „şcoală” alternativă a celei clasice, însă cu mult mai atrăgătoare. Arta îşi impune propriile reguli, însă nu cu forţa. Ele sunt însuşite pe neaşteptate, în funcţie de conexiuni, creativitate în gândire şi imaginaţie, ca într-o formă de joacă, unde însă conceptele învăţate devin lucruri serioase. Ludicul permite, însă, atât profesorilor, cât şi elevilor să abordeze o latură a învăţării/educării mai puţin experimentată în şcoală, şi anume aceea a exprimării libere şi argumentate.

Astfel, în fiecare dimineaţă, indiferent de condiţiile meteo, “Autobuzul Dram – Drum” va porni la drum, încărcat cu 14 profesori trăzniţi, materiale didactice şi multă veselie, către inima şi mintea fiecărui copil din judeţ. La startul acestui minunat proiect s-a aliniat şi Gaşca Zurli, care a susţinut, în parcarea din faţa Consiliului Judeţean Constanţa, în ciuda codului portocaliu de caniculă, un spectacol plin de energie, acesta fiind modul lor de a ura echipei “Autobuzului Veseliei” o călătorie plăcută şi plină de întâmplări frumoase.

Cele 16 localităţi în care va ajunge “Autobuzul Dram – Drum”, în perioada 4 – 19 august 2017, sunt: 23 August, Adamclisi, Băneasa, Cogealac, Cumpăna, Limanu, Lipniţa, Medgidia, Mereni, Ostrov, Pantelimon, Siliştea, Târgușor, Tortoman, Vulturu, Valu lui Traian. Prima oprire este chiar la Valu lui Traian.

Cine sunt profesorii trăzniţi

O foarte scurtă prezentare: Toboşarii Veseli (profi serioşi care vor organiza Atelierul de tobiţe, ritmuri şi percuţie şi vor dispera părinţii, căci vor face cea mai mare zarvă!), Monalissa (profa colorată de pictură, “înarmată” cu cele mai bune muniţii împotriva plictiselii: culori, acuarele, pensule şi pensuliţe), Bocănilă (profu’ de step, cel care face picioarele să cânte, nu doar să umble), Gepeto (este Atot-făcătorul de Marionete, cel care le ştie toate secretele şi care învaţă copiii cuminţi să le mânuiască), Maestra Shaolin (cea mai mare maestră a mişcărilor de arte marţiale din filme, dans şi sport sub formă de artă), Arlechina (profa de teatru vesel şi commedia dell’arte), Mimoso (proful de teatru de pantomimă, cel care îi învaţă pe copii să se joace cu spaţiul şi să creeze în lumea imaginară a poveştilor infinite), Baloo (este profu’ de dans, care face coregrafie cu baloane imense de săpun, o tehnică dinamică şi inovativă de dans şi concentrare), Antonio şi Antonella (profi de teatru acrobatic şi umbre, care îi învaţă pe copii cum cataligele sunt doar o prelungire a picioarelor noastre, iar umbrelele pot fi transformate în prieteni buni), Tudorică şi Tudorica (povestitorii care fac ca teatrul să capete contururi vii, de prezent aromat cu legendă, şi să urce pe scenă).

Toate aceste personaje de poveste au un singur scop: acela de a reînvăţa copiii să se joace şi, cu ajutorul jocului, să acumuleze lucruri cât mai utile şi educative, să realizeze ce înseamnă să fie creativi şi să nu le fie teamă să dea frâu liber imaginaţiei în cel mai constructiv mod. Pentru a-şi atinge acest scop, profesorii trăzniţi „predau lecţii“ sub formă de ateliere deschise şi interactive, la o „şcoală de vară“ altfel, unde instrumentele de învăţare/educare sunt creativitatea, cultura şi arta. Astfel, în fiecare zi, toţi copiii dintr-o localitate vor lua parte la ateliere creative şi recreative gratuite, în care profesorii trăzniţi vor „preda“ dansul, teatrul, muzica şi pictura, cu toate domeniile adiacente acestora. Copiii pot alege un atelier sau mai multe, după afinităţi, abilităţi sau după dorinţa de învăţare: Atelierul de tobițe, Atelierul de teatru și improvizație teatrală, Atelierul de pantomimă, Atelierul de teatru de umbre, Atelierul de dans şi coregrafie, Atelierul de mânuire a păpușilor și a marionetelor, Atelierul de pictură şi desen. Profesorii de arte sunt actori şi artişti profesionişti cu o impresionantă experienţă în domeniu şi în lucrul cu copiii de toate vârstele.