Atentie la proiectile!

0
24

Un element de muniţie rămas neexplodat din timpul conflictelor militare a fost ridicat ieri, de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, pe timpul unei misiuni de asanare, la capătul de linie al autobuzului 102, în municipiul Constanţa.

Un bărbat a observat, lângă o ghenă de gunoi, un proiectil şi a anunţat evenimentul prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Membrii echipei pirotehnice, s-au deplasat imediat la faţa locului, au asanat zona şi au identificat un proiectil de artilerie calibru 100 milimetri. Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii.

Echipa pirotehnică a inspectoratului a desfăşurat în acest an 22 misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată. În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor armate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.

De aceea, reamintim cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii să anunţe imediat organele abilitate, prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi să respecte următoarele recomandări:

– nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
– nu le introduceţi în foc;
– nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
– nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
– nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi, muniţii neexplodate, în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
– nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
– în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri sau săpat;
– nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.