Urmarind cu atentie materialele video prezentate, se pot vedea mai multi cetateni bruscati, sugrumati, tarati si loviti chiar de fortele de ordine. Pot fi vazute masuri abuzive in care raportul de forte este folosit excesiv, in unele cazuri chiar nejustificat in cazul unei femei care nu prezenta un pericol iminent, tarata de 3 jandarmi. Cazul unui tanar protestatar, tarat la propriu ca pe un pres, cativa metri pana la o duba, pana cand s-a atras atentia ca este un comportament abuziv.

   Asociatia Drepturi Civile va intreprinde demersurile legale pentru oprirea comportamentului abuziv al fortelor de ordine si sanctionarea celor existente in imagini. Folosirea abuziva si excesiva a fortei este clar vizibila in acest caz. Daca fortele de ordine aveau ordin sa aresteze pe toti cei prezenti la o manifestare, chiar si neautorizata, cand raportul de forte era vizibil de 2 la 1 in defavoarea manifestantilor, se putea trece la simpla incatusare a fiecarui participant, in cazul in care legea prevedea o astfel de masura. Un om incatusat nu putea sa se mai opuna, sa fuga sau sa se miste usor. Astfel, cei care urmau sa fie dusi la dube, puteau fi usor condusi, nu tarati, nu imbranciti.

    Imobilizarea unei persoane nu presupune automat folosirea oricarui mijloc, nu impune lovirea sau alte actiuni brutale care pot aduce vatamari corporale grave. Conducerea la sectie se face doar atunci cand este clar dovedita infractiunea comisa de persoana in cauza. Prezumtia de nevinovatie exista pana la proba contrarie, astfel nu se pot “conduce” la sectie grupuri de persoane pentru stabilirea unor presupuse fapte. Retinerea unei persoane este considerata in acest caz echivalentul unei arestari ilegale, mai ales daca persoana este imobilizata prin forta sau cu catuse. Orice identitate se poate stabili la fata locului prin mijloace simple, aflate la indemana autoritatilor.

Legea 550/2004 (Legea Jandarmeriei)

Art. 29.

În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române foloseşte armamentul din dotare cu muniţia aferentă, veste antiglonţ, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, bastoane de cauciuc sau tompfe, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanţe iritant lacrimogene, arme albe, jeturi de apă sau coloranţi, arme cu glonţ de cauciuc sau coloranţi, cătuşe, cai şi câini de serviciu, dispozitive sonore şi luminoase, mijloace blindate, lucrări şi mijloace genistice, precum şi orice mijloace de protecţie şi de imobilizare aflate în dotare, în următoarele situaţii:

a) pentru împiedicarea şi neutralizarea acţiunilor agresive ale persoanelor care tulbură grav ordinea publică, acţiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace legale;

b) împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităţilor publice sau ale altor instituţii de interes public ori privat şi care, avertizaţi şi somaţi, au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum şi împotriva grupurilor organizate care împiedică desfăşurarea normală a activităţii pe căile de comunicaţii, în locurile publice şi în alte obiective importante;

c) pentru imobilizarea persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoacă dezordine şi întreprind acţiuni ce pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor, proprietatea publică sau privată, ultragiază forţele de ordine sau alte persoane învestite cu funcţii ce implică exerciţiul autorităţii publice ori tulbură grav ordinea publică, prin acte de violenţă.

 

Art. 35.

Persoanele care săvârşesc fapte contrare legii vor fi imobilizate, îndepărtate cât mai repede de la locul tulburărilor şi conduse, după caz, la cea mai apropiată unitate de poliţie sau de jandarmi, pentru a se lua, cu privire la acestea, măsurile de sancţionare prevăzute de lege.

Art. 36.

Se interzice folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi împotriva copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat ori în grup, care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori a mai multor persoane.

Art. 37.

În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul din Jandarmeria Română are obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să acorde primul ajutor medical persoanelor care au nevoie de acesta ca urmare a intervenţiei în forţă.