Asociatia Drepturi Civile atrage atentia: Jandarmeria Romana are obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului (legea 550/2004 art.37)

18
1

   Urmarind cu atentie materialele video prezentate, se pot vedea mai multi cetateni bruscati, sugrumati, tarati si loviti chiar de fortele de ordine. Pot fi vazute masuri abuzive in care raportul de forte este folosit excesiv, in unele cazuri chiar nejustificat in cazul unei femei care nu prezenta un pericol iminent, tarata de 3 jandarmi. Cazul unui tanar protestatar, tarat la propriu ca pe un pres, cativa metri pana la o duba, pana cand s-a atras atentia ca este un comportament abuziv.

   Asociatia Drepturi Civile va intreprinde demersurile legale pentru oprirea comportamentului abuziv al fortelor de ordine si sanctionarea celor existente in imagini. Folosirea abuziva si excesiva a fortei este clar vizibila in acest caz. Daca fortele de ordine aveau ordin sa aresteze pe toti cei prezenti la o manifestare, chiar si neautorizata, cand raportul de forte era vizibil de 2 la 1 in defavoarea manifestantilor, se putea trece la simpla incatusare a fiecarui participant, in cazul in care legea prevedea o astfel de masura. Un om incatusat nu putea sa se mai opuna, sa fuga sau sa se miste usor. Astfel, cei care urmau sa fie dusi la dube, puteau fi usor condusi, nu tarati, nu imbranciti.

    Imobilizarea unei persoane nu presupune automat folosirea oricarui mijloc, nu impune lovirea sau alte actiuni brutale care pot aduce vatamari corporale grave. Conducerea la sectie se face doar atunci cand este clar dovedita infractiunea comisa de persoana in cauza. Prezumtia de nevinovatie exista pana la proba contrarie, astfel nu se pot “conduce” la sectie grupuri de persoane pentru stabilirea unor presupuse fapte. Retinerea unei persoane este considerata in acest caz echivalentul unei arestari ilegale, mai ales daca persoana este imobilizata prin forta sau cu catuse. Orice identitate se poate stabili la fata locului prin mijloace simple, aflate la indemana autoritatilor.

Legea 550/2004 (Legea Jandarmeriei)

Art. 29.

În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române foloseşte armamentul din dotare cu muniţia aferentă, veste antiglonţ, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, bastoane de cauciuc sau tompfe, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanţe iritant lacrimogene, arme albe, jeturi de apă sau coloranţi, arme cu glonţ de cauciuc sau coloranţi, cătuşe, cai şi câini de serviciu, dispozitive sonore şi luminoase, mijloace blindate, lucrări şi mijloace genistice, precum şi orice mijloace de protecţie şi de imobilizare aflate în dotare, în următoarele situaţii:

a) pentru împiedicarea şi neutralizarea acţiunilor agresive ale persoanelor care tulbură grav ordinea publică, acţiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace legale;

b) împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităţilor publice sau ale altor instituţii de interes public ori privat şi care, avertizaţi şi somaţi, au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum şi împotriva grupurilor organizate care împiedică desfăşurarea normală a activităţii pe căile de comunicaţii, în locurile publice şi în alte obiective importante;

c) pentru imobilizarea persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoacă dezordine şi întreprind acţiuni ce pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor, proprietatea publică sau privată, ultragiază forţele de ordine sau alte persoane învestite cu funcţii ce implică exerciţiul autorităţii publice ori tulbură grav ordinea publică, prin acte de violenţă.

 

Art. 35.

Persoanele care săvârşesc fapte contrare legii vor fi imobilizate, îndepărtate cât mai repede de la locul tulburărilor şi conduse, după caz, la cea mai apropiată unitate de poliţie sau de jandarmi, pentru a se lua, cu privire la acestea, măsurile de sancţionare prevăzute de lege.

Art. 36.

Se interzice folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi împotriva copiilor, cu excepţia cazurilor în care aceştia înfăptuiesc un atac armat ori în grup, care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori a mai multor persoane.

Art. 37.

În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul din Jandarmeria Română are obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să acorde primul ajutor medical persoanelor care au nevoie de acesta ca urmare a intervenţiei în forţă.

 

18 COMMENTS

 1. stimati tovarasi zdrente de jandarmi adceti va aminte daca aveti putina materie cenusie in capatanile si asa de mici de bibilica ca a existat un DECEMBRIE 89 JALE PENTRU VOI SI MAMELE VOASTE DE TRADATORIDATORI DE NEAM SI TARA/

 2. Sincer nu vad de ce atata ura pe jandarmi,atat cat s-ar demonstra pasnic nimeni nu ar fi ranit, dar daca inciti la violente cu violente ti se raspunde. Faptul ca isi fac treaba si nu este pe placul unora asta nu inseamna ca gresesc. Ganditi-va ca nu ar fi fost acolo niciun jandarm oamenii fac ravagii si sunt chemati apoi jandarmii ce s-ar fi intamplat sau atunci care ar fi vinovat? Pe la minutul 4 si 15 secunde se aude in portavoce cum spune nu aruncati cu pietre deci……..nu cred ca jandarmii care sunt pusi sa pazeasca ce este proprietate fac abuz. Nu este vina lor ca au meseria aceasta. Ce vad eu acolo este vandalism nu proteste anti chevron, iar cei care au fata acoperita cu fulare ……………….

 3. Si inca ceva uitativa bine pe filmare si o sa vedeti cum cei cu camere, telefoane care filmeaza etc imping pe la spate jandarmii si apoi ii filmeaza ca ar fi violenti halal protest si aruncam vina pe niste jandarmi care sunt pusi sa faca bine tot pentru protestatari aia ca fara acestia s-ar bate ca orbii intre ei.
  P.S. NU SUNT DE ACORD CU GAZELE DE SIST, DAR DECENTA NU TREBUIE SA LIPSEASCA TINAND CONT CA ASTAZI ESTE ZIUA INTERNATIONALA A DREPTURILOR OMULUI.

 4. Urmarind cu atentie materialele video prezentate, se pot vedea mai multi cetateni bruscati, sugrumati, tarati si loviti chiar de fortele de ordine. Pot fi vazute masuri abuzive in care raportul de forte este folosit excesiv, in unele cazuri chiar nejustificat in cazul unei femei care nu prezenta un pericol iminent, tarata de 3 jandarmi. Cazul unui tanar protestatar, tarat la propriu ca pe un pres, cativa metri pana la o duba, pana cand s-a atras atentia ca este un comportament abuziv.

  Daca fortele de ordine aveau ordin sa aresteze pe toti cei prezenti la o manifestare, chiar si neautorizata, cand raportul de forte era vizibil de 2 la 1 in defavoarea manifestantilor, se putea trece la simpla incatusare a fiecarui participant, in cazul in care legea prevedea o astfel de masura. Un om incatusat nu putea sa se mai opuna, sa fuga sau sa se miste usor. Astfel, cei care urmau sa fie dusi la dube, puteau fi usor condusi, nu tarati, nu imbranciti.

  Imobilizarea unei persoane nu presupune automat folosirea oricarui mijloc, nu impune lovirea sau alte actiuni brutale care pot aduce vatamari corporale grave. Conducerea la sectie se face doar atunci cand este clar dovedita infractiunea comisa de persoana in cauza. Prezumtia de nevinovatie exista pana la proba contrarie, astfel nu se pot “conduce” la sectie grupuri de persoane pentru stabilirea unor presupuse fapte. Retinerea unei persoane este considerata in acest caz echivalentul unei arestari ilegale, mai ales daca persoana este imobilizata prin forta sau cu catuse. Orice identitate se poate stabili la fata locului prin mijloace simple, aflate la indemana autoritatilor.

  Concluzia: cei care incalcau legea puteau fi extrasi din grup in mod legal si nu folosind metode de strangulare.

  Legea 550/2004 (Legea Jandarmeriei)

 5. Ce spui este corect pana la un anumit punct dar tu crezi ca se putea face acest lucru cand lumea este pusa pe scandal?Uitat-te mai bine si ce zici se putea face acest lucru sau mai clar sa fiu de ce violenta in loc de protest pasnic? Daca un jandarm trebuie sa puna catuse unui protestant ai impresia ca acesta intinde mainile si sta sa fie incatusat si spune am gresit aresteaza-ma, iar restul spun foarte bine la arest cu el? Eu nu cred din ce vad.
  Concluzia: ii judecam pe niste jandarmi care isi fac treaba ca pentru asta sunt platiti in loc sa ii luam de gat pe cei care ne conduc si au dat unda verde exploatarii.

 6. din materialul preyentat nu se vede o purtare agresiva a jandarmilor. Toti ce de-acolo atat timp cat au manifestat pasnic au fost doar supravegheati.In momentul in care au devenit agresivi si chiar au provocat distrugeri cred ca se impunea interventia jandarmilor. Chiar cred ca au fost blanzi fata de infractori. Daca se permite incalcarea legii nu mai este democratie ci anarhie!

 7. Nici macar nu ai orbul gainilor, esti doar imbecil rau intentionat sau un idiot care ii place sa fie contra de dorul conversatiei. Mars cu jandarmeria ta de batausi fara creier

 8. Este incredibil ce scrieți unii dintre voi: ”Chiar cred că au fost blânzi cu infractorii.” roman, tu știi ce este o infracțiune/infractor?!

  Pentru „Izvorul Minunilor” și „roman”. Vă rog să nu mai poluați rubricile de comentarii. Dacă vă arde totuși să scrieți, folosiți-vă măcar prenumele și învățați să folosiți limba română.

  Sunteți cadre MAI? Membri de partid? Primiți bani?! Poate asta explică atitudinea voastră.

 9. Eu am fost bruscat de jandarmi în București fără ca măcar să fi protestat. Am fost amendat și împins cu mâna în mod repetat. Asta au făcut jandarmii din capitală. Moldovenii din Pungești au fost abuzați mult mai crunt. Dacă s-au văzut pe câmpie s-au crezut zmei și legiuitori.

  Cel/Cei care a/au dat ordinul/-ele trebuie să răspundă pentru ce s-a întâmplat la Pungești.

 10. daaaaaaaaaaaa si jandarmii au daramat gardul, jandarmii au violat o proprietate privata, mai sholdovenilor, jandarmii inca sa-u purtat frumos cu voi, fara gaze si bulane, ce vroiati sa vi se dea prime ca ce mari patrioti ati fost, nu e destul cat primiti de la GAZPROM ??????????

 11. si eu am fost impins si intimidat de jandarmi in Bucuresti. le-am vorbit frumos si unul din ei a zis: “stam aici de 13-14 ore, ne apuca si pe noi spumele”. deci din cauza “spumelor” tratau cetatenii de pe trotuar ca pe niste infradtori.

 12. izvorul minunilor – mars de aici cu aburelile tale de care nu fac decat sa iti mascheze pasivitatea si lasitatea. hai sa stam toti sa ne fataim cu stegulete si bannere la nesfarsit, sa vedem unde ajungem!

 13. Vreau doar sa le doresc tuturor celor care iau apararea jandarmilor si a Chevronului sa aiba parte numai de apa otravita ei si familiile, gaz de sist in robinete si tot atat de multi bani cat zic ei ca au luat sarmanii aia de la Gazprom, daca tot sunt platiti sa manance xxx aici.

 14. PACAT…. s-au facut de ras… avem incredere in uniforma lor si eram mandru cand au defilat de 1 decembrie . Au dat cu mucii in fasole dn cauza unor trepadusi de politicieni

 15. Vina o poarta “cozile de topor” cetatenii care au dat in concesiune pamantul facand din firma Chevron proprietar de drept ! Ce ma nedumereste este faptul ca guvernul actual conteste rezultatul referendumului spunand ca produsul = gazele , sunt ale poporului , pai cine nu-l vrea , cine face referendum , nu poporul ? Pana la urma ne vor convinge chiar si cu bastonul ca tot EI au dreptate , in rest jandarmii isi fac datoria …… asata e ! V-a urma votarea pentru europarlamentare , este singura solutie si posibilitate sa le-o platim . Radule , pune-te in situatia unui jandarm .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here