Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, Spitalul Municipal Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia organizează sâmbătă, 13.05.2017, la Spitalul Mangalia, între orele 08.30 și 13.30, o acțiune de donare de sânge

Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din localitatea MANGALIA și localitățile învecinate care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani (pentru prima donare, 18-60 de ani, în funcție de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50 kg (în funcție de înălțime, constituție, care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, etc).

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

Cu 3 zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice! În ziua donării se recomandă un mic dejun ușor și minim 500 ml lichide.

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de:
-7 tichete de masă pentru produse alimentare;
-o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, scutire de la frecvență în ziua donarii în cazul elevilor, studenților și militarilor;
-decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.