coruptie

Şefii şi reprezentanţii delegaţi ai Autorităţilor Anticorupţie Europene şi Structurilor de Supraveghere a Poliţiei au adoptat Declarația de la Paris şi au solicitat factorilor de decizie europeni întărirea luptei împotriva corupţiei. Declaraţia a fost adoptată de Adunarea Generală a Reţelei Partenerilor Europeni împotriva Corupţiei şi Reţelei Europene a Punctelor de Contact Naţionale (EPAC/EACN) care a avut loc la data de 20 noiembrie 2015, la Paris.

La eveniment au participat 84 de membri ai delegaţiilor din statele membre  UE si ale consiliului Europei, între care și un reprezentant din partea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), doamna Anca Jurma, procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe, care a fost realeasă ca vicepreședinte al EPAC/EACN pentru un mandat de 2 ani.

Declaraţia de la Paris solicită:

  • introducerea unor pedepse cu caracter descurajator pentru infracţiunile de corupţie atât prin condamnarea la închisoare, cât şi prin pedepse financiare şi implementarea unor sisteme efective de recuperare a produselor infracţiunii;
  • introducerea unui schimb automat transfrontalier de informații financiare pentru investigarea faptelor de corupţie, accesibil agenţiilor/instituţiilor de aplicare a legii;
  • stabilirea unui instrument corespunzător atât la nivel naţional, cât şi transnaţional, pentru protejarea martorilor cheie ameninţaţi şi a celor care denunţă infracţiuni de corupţie;
  • intensificarea cooperării şi a schimbului de informaţii dintre autorităţile anticorupţie şi structurile de supraveghere a poliţiei din Europa, prin utilizarea noului instrument de comunicare EPAC/EACN din cadrul Platformei pentru Experţi Europol.

Declarația de la Paris reprezintă conștientizarea faptului că fenomenul corupţiei reprezintă o serioasă ameninţare pentru dezvoltare şi stabilitate, are consecinţe negative la toate nivelurile de guvernare şi subminează încrederea publică în democraţie şi instituţiile acesteia. De asemenea, este un răspuns la aşteptările înalte ale publicului de a oferi remedii eficiente împotriva corupţiei;

În Declarația de la Paris se subliniază că adunarea generală (EPAC/EACN)  a avut loc, așa cum fusese programat, la Paris,   în pofida contextului dificil existent în capitala Franței, ca rezultat al acordului comun al organizațiilor participant și al hotărârii acestora  de a  apăra valorile şi principiile europene.

Istoric:

Reţeaua Partenerilor Europeni împotriva Corupţiei şi Reţeaua Europeană a Punctelor de Contact Naţionale (EPAC/EACN) reprezintă o structură de înalt nivel european constituită din practicieni anticorupţie, numărând peste 70 de organizaţii. EPAC a fost iniţiată în anul 2001 sub egida Preşedinţiei Europene a Uniunii Europene, fiind înfiinţată ulterior, în anul 2004. EACN a fost creată formal în anul 2008 în baza structurilor existente ale EPAC.

Semnarea Declaraţiei de la Paris a avut  loc în cadrul contextului celei de a XV-a Conferinţe Profesionale EPAC/EACN desfăşurate în intervalul 18 – 20 noiembrie la Paris. Evenimentul a fost găzduit anul acesta de către Inspectoratul General al Poliţiei Naţionale Franceze (IGPN). Conferinţa constituie o platformă în cadrul căreia şefii şi reprezentanţii cheie ai structurilor de supraveghere a poliţiei şi ai autorităţilor anticorupţie să facă schimb de bune practici în domeniul luptei împotriva corupţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.